Sekandang
Pinky Moo

Si Pengembala
The Pinky Moo

My Photo
me...myself...and i...i am who i am...i love myself for who i am...i love to be around the person who love me...for those who love me, i love u too!!!

Wednesday, March 23, 2011

berakhirnye penantian SPMers

lagi beberape jam lagi result SPM akan di umumkan...wah~ seriusly, saye plak yang terase debar2...serius ni...tak maen2...sampai trlupe umur...terase macam saye plak yang nak pegi amek result esok....emm apetah lagi adek2 yang nak amek result esok...mesty ade yang tak senang duduk...tidur tak lena...and mesty ade jugak yang tidur lena diulit mimpi...kan?

sepatutnye last year adek lelaki saye menduduki SPM...maknanya akan amek result diz year....tapi atas sebab2 trtentu, die tak dapat amek SPM...tape dek!huhu walau pun adek kandung tak dapat amek SPM, tapi saye ramai adek2 laen yang amek SPM...especially adek2 yang ade dekat Blogger Perak and Sahabat Blogger...ramai rase nye budak lepasan SPM...

pape pun adek2....jez trime je la result...kalau cemerlang, alhamdulillah...kalau kurang cemerlang, pun alhamdulillah...sebab ny, atleast adek2 berjaye hadapi salah satu halangan paling besar dalam hidup...menang atau kalah bukan ny ukuran...yang penting, kite brjaye tempuh....kalau berjaye sekarang, jadi kan pmangkin utk berjaye lagi di mase hadapan...jika kurang berjaye, jadikan motivasi utk tembus kekalahn....

esok ni confirm ade je yang mlonjak gembira...sebab...confirm akan ade atleast 1 subject yang diluar jangkaan...jangan lompat tinggi2 sgt ye adek2...kang jatuh brdepuk...elok2 boleh berjalan kena mrangkak plak...heee~

akan ade jugak kot beberape orang yang akan duduk trmangu macam ni kat mane2...pastu brgenang air mate and maybe teresak2....kalau tak on the spot kat sekolah, kat umah....emm normal la mende ni...lebey2 lagi bile kite rase kite dah cube tapi kite tak dapat seperti yang kite harap kan...or maybe tyme 2 la baru rase mnyesal....tape...go on...lepas kan sume ny kasi lega...ok?! lepas 2, kite pikir next step plak...

tak kesah la korang punye result cemerlang ke, average ke, poor ke, or mmg hancur abes....lupe kan sume tu...yang penting skarang ni....i mean lepas dapat result la...pikir kan hala tuju...pilih berdasarkan minat korang...SPM hanye la sekadar "sijil tamat sekolah"....serius!!! jangan la ade yang pikir, result teruk, tak boleh sambung study...JANGAN!!! anggap SPM 2 sebagai lambang korang berjaye tamat kan sekolah...bukan sebagai penentu hidup...kat mane2 boleh study...kalau korang rase tak layak, korang cube...sampai dapat...insyaALLAH akan ade jugak...percaye la...kalau tak dapat ipta or ipts...form 6 ade...sebab 2 saye kate, nak study, kat mane2 boleh....jgn amek kesah sgt result 2...

saye ade pengalaman mase kat matrik...budak ni SPM straight A's kot...tp bile kat matrik, tak dapat perform well pun...lagi sorang kawan....dapat 3A je...tp perform well gile...kire ny, saye nak kate...even tyme skolah tak perform well, ta semesty ny spai bile2 tak perform well...mase hadapan korang akan sentiase cerah...if dah malap2, gilap la...insyaALLAH bercahaye kembali...yang penting, jangan salah pilih arah tujuan korang....

papepun, saye doa kan yang terbaek utk adek2 saye...trime je ape2 pun result korang...sebab ny, itu la hasil korang...ALLAH maha adil...DIA bagi ape yang setimpal dengan usaha kite...lebih usaha kite, lebih la kite dapat....goodluck ye adek2 sekalian....


nota kaki: teringat alek tyme2 amek result dulu...tak macam amek result pun...macam reunion je..maklum la brbulan2 tak jumpe...haha




0 orang mengomment...mooo~: