Sekandang
Pinky Moo

Si Pengembala
The Pinky Moo

My Photo
me...myself...and i...i am who i am...i love myself for who i am...i love to be around the person who love me...for those who love me, i love u too!!!

Wednesday, July 20, 2011

kite maen tekan2 kau menekan aku tertekan

lumrah alam...lumrah hidup...setiap manusia pasti akan menghadapi masalah...hadapi tekanan...jangan nak kate la nak jadi macam org gila...konon-kononnya jadi org gila senang...takde masalah...seronok je...happy memanjang...ape kau cakap ni?kau penah rase ke ape orang gila rasa?well aku rase, orang gila mesti lagi rase teruk sebab tu sampai jadi gila macam tu...kau ingat senang-senang je ke orang gila jadi gila...pergh~ kau gila! orang gila pun tak mintak jadi gila la...ALLAH dah bagi kau kewarasan, kau mintak jadi gila pulak...memang kau gila!

arrghhhhh~ aku pulak rase nak gila...dah la cakap serupa orang gila dah...sbb tak semua orang faham ape aku cakap...haish~ eh3...terlupa plak...

assalamualaikum semua...
selamat sejahtera...salam 1 malaysia...
wah2...first time buat ucapan 1 malaysia...hehehe

dah lama tak update blog...maklum la kesibukan melanda diri...busy dengan keje...pastu busy dengan keje bonda tersayang...plus, memang malas nak update...hari ni baru tergerak hati nak update...entry kali ini, nak cerita pasal tekanan...masalah...

well...memang aku ade masalah...kau gile ke ape tade masalah...tak normal la kalau takde masalah...tapi tak perlu la share kat sini...simpan ketat-ketat dalam hati sudah...lately ni jugak, macam-macam masalah aku dengar...macam-macam isu...hal negara la & politik la, yang memang confirm aku tak pernah amek tahu...hal adik-beradik family, yang memang aku amek tahu sepanjang mase...hal kawan-kawan, yang aku kena amek tahu jugak...haish~ senang cite macam2 hal...

perasaan aku? ape aku rase? entah la...aku tataw la aku rase ape...macam-macam rase sampai tak dapat detect dah rase ape...macam-macam aku dengar...macam-macam aku tengok...sampai aku tak tahu mane betul, mane salah...prinsip aku, kalau benda tak kena kat aku, aku hanya dengar...nasihat or cakap pape yang patut...then, aku akan biarkan je...aku tak sokong mane-mane....as long bukan aku kena...laen la kalau aku yang kena...yang tu memang aku tak sokong la pihak yang salah...

dan...aku cukup tak suke bile sesuatu masalah ni tiba-tiba boleh heret seret tarik mnarik orang yang takde kaitan...bincang-bincang antara kita-kita yang terlibat sudah...aku ni jarang cerita masalah kat orang & kalau cerita pun cerita kat 2 or 3 orang je...tapi tak perlu rasanya nak share kat semua orang...memang la ramai orang akan perasan kite ade masalah..kalau 10 orang perasan, perlu ke cerita kat 10 orang tu? then orang-orang tu pulak cerita kat orang laen...itu yang kau mahu?kalau benda yang tak libat kan pihak lain & hanya melibatkan kan diri sendiri, takde hal la...nak cerita dalam perhimpunan atas stage pun boleh...ni bile melibatkan orang lain, semua boleh pikir kan...perlu diingatkan, sentiase ade pengadudomba di keliling kita...

ni aku bukan nak mengata siapa-siapa...aku just bagi pandangan je...kalau ade ape-ape ke, kan lebih baek bincang sesame kite je...sesame kite ni bermaksud orang-orang yang terlibat dalam masalah...jangan pegi discuss dengan orang takde kaitan or orang-orang yang tak tahu pape...nanti lain jadi nya...and jangan terkejut pulak if jadi lagi teruk...tamo cakap lebih-lebih dalam isu ni sebab aku sendiri pun kadang-kadang buat salah...ok fine! cakap tak serupa bikin dah...hahaha ampun! ampun!

ok la...kembali kepada topik tekanan & masalah...boleh tak kalau nak suruh korang korang korang semua...termasuk diri aku sendiri lah...boleh tak kalau jadikan masalah or tekanan itu sebagai sesuatu yang positif...even efek yang kite dapat tu negatif...contoh la ye...kite ni tengah sakit teruk-teruk...serius teruk...kesan negatif yang kite dapat, kite maybe tengah saket gile gaban...badan tak bermaya gile-gile...tapi dari positif side, kan kite dapat kurang kan dosa kite...kan kesakitan itu mengurangkan dosa...selain tu, kite dapat rapat kn hubungan dengan family or kawan-kawan yang taking care kite...kan?kan?


korang cube tengok tiga gambar kat atas...gambar pertama tu gambar bola tengah melantun...gambar kedua gambar pemain tenis tengah memukul (tak tahu nak guna istilah ape..hehe)...dan gambar ketiga plak gambar pemain baseball tengah bat bola...tiga-tiga ade persamaan...

gambar satu...gambar bola yang tengah melantun...agak-agak macam mane bola tu boleh melantun?? ingat bola boleh suke-suke je melantun-lantun tak tentu hala...mesti la sebab balingan...makin kuat di baling ke permukaan, makin kuat bola melantun...same macam gambar kedua & ketiga...makin kuat pukul, makin jauh bola tu pegi...silap-silap boleh homerun lagi taw!

so...apa yang cube aku sampai kan sekarang ni...cube kite anggap diri kita ni macam bola tu....semua bola-bola tu, kalau ade suare, ade nyawa sumpah diorg dah terpekik terlolong kesakitan...dipukul, dibaling...tapi sebab di baling, dipukul tu la 'mereka' dapat pegi jauh....kadang-kadang berjaya menuju sasaran...makin kuat dibaling, makin kuat bola melantun...makin kuat bola dipukul, makin jauh bola tu pergi...

sama macam kita la...kalau kita tak dapat apa-apa tekanan, kite takkan ke mana...kite takkan maju...kite takkan gerak...jadikan tekanan-tekanan dan masalah yang kite dapat ni sebagai pemangkin...pemangkin untuk kita maju ke depan...percayalah...makin kite bertahan dengan segala kesakitan tu, makin jauh kita akan pergi....memang susah nak bertahan dengan segala kesakitan tu....tapi kite kena bertahan jugak...kena tabah...kena sabar...orang yang sabar itu dipandang mulia di sisi ALLAH....insyaALLAH...

tapi jangan la menahan and memendam sangat kesakitan tu...kalau rase menangis boleh wat diri lega, maka nangis la...nangis sepuas-puas nya...seriusly, bile korang sangat-sangat sakit dan korang menangis teruk-teruk, korang akan sampai satu level di mana korang akan rase kekuatan tu datang...seriusly! penah jadi kat diri aku sendiri...mase tu aku rase kan dunia aku macam gelap...aku rase sangat-sangat tak tertanggung dengan segala macam tekanan...apa yang aku buat, aku masuk bilik mandi lalu menangis sepuas-puasnye bawah shower...sampai lah lutut aku terasa lemah...satu badan rase longlai sampai aku terduduk atas lantai....dan aku tak mampu berdiri....trase sangat lemah...tetapi lepas tu...serius trase satu kekuatan datang...tetiba je boleh bangun and tetiba jugak dah tak menangis....

start dari situ la sedar sumthing....ALLAH uji kite...bukan uji semata-mata tanpa apa-apa....akan ada sesuatu yang akan kite dapat....insyaALLAH....

adoi....macam dah merapu macam-macam dah ni....hidup takde makne tanpa tekanan....peace yaw!!!

5 orang mengomment...mooo~:

Aimifiqa said...

kak al! sabar ye. tekanan ni la yang akan mbuat kite lebih matang. hidup mesti cool. chill ya! :)

nmS said...

sabar ye AL..hehehehe...itu part of hidup.semua org ada problem just macam mana kita handle problem tu je yg membezakan kita..
ok AL?misss u la AL..hehehehe

Fahmi Mahat said...

hmm. baru tau apa rasanya kan, bila kita tanya @ minta org citer pd kita, tapi dia tak mahu citer , kan?

kamu da pun jelaskan dlm entri tu jugak. :)

peaceyaw

Muhd Fadil said...

tak paham. haha

aliaa farhana said...

@aimifiqa: kak al ok je la...dun wori...lagi pun bukan tekanan sgt pun...heee maceh dek!!

@nmS: hg pasaipa ni berAL-AL ngn aku ni...geget kang! hehehe

@Fahmi Mahat: rase ny tade plak sy mention pasal sy suh org cite tp org tu ta cite...sbb 2 sy jarang mintak org cite kat sy...=)

@Muhd Fadil: abg ni!!! penat al terang panjang2 tapi tak faham...pi bljr mengeja alek la! hehee